Kural olarak, yazılım sistemleri gerçek uygulamalarda kullanılıncaya kadar iyi çalışmaz ve defalarca başarısız olur.
- David Parnas
Kural olarak, yazılım sistemleri gerçek uygulamalarda kullanılıncaya kadar iyi çalışmaz ve defalarca başarısız olur.
- David Parnas
Observer gözlemci anlamına gelen ve sizin yaptığınız işlemi algılayıp ona göre işleminiz gerçekleşirken veya gerçekleştikten sonraki adımlara göre gözlemleyen fonksiyonu harekete geçirir.
Peki observer ne gibi amaçlar ile kullanılır;
Oluşturduğunuz observerdaki fonksiyon isimleri ve görevleri yukarıdaki gibidir. Observer içerisinde bu fonksiyonlardan harici fonksiyon oluşturursak ne olur diye sorabilirsiniz, farklı bir fonksiyon oluşturmanız bir anlam ifade etmez çünkü observer bir tetikleyici değil gözlemcidir yani bir model üzerine oluşturduğunuz observer model üzerinden gerçekleşen işlemi dinleyerek ona göre harekete geçer.
Peki observer nasıl kullanılır.;
Örnek olarak Post diye bir modelimiz olsun ve kaydetme ve güncelleme işlemlerinden sonra loga ekleme yapalım.
1- İlk olarak komut ile post modelimize göre observer oluşturalım.
php artisan make:observer PostObserver --model=Post
Not: modeliniz bir klasör içerisindeyse mesela Post modeli Posts klasörü içerisinde olduğunu düşünürsek --model=Posts\Post şeklinde yazarsanız observer oluşturulduktan sonra path düzenlemesi yapmanıza gerek kalmamış olur.
2-AppServiceProvider içerisinde boot içerisine observer belirtmeniz gerekmektedir.
3- Post modeline ekleme yaptığımızı düşünürsek observer içerisinde created fonksiyonu çalışacaktır created fonksiyonu içerisine kayıt yapıldıktan sonra yapılması gereken işlemi yazabilirsiniz veya kayıt yapılmadan önce yani kayıt işlemi yapılma sırasında bir işlem gerçekleşmesi gerekiyorsa creating fonksiyonu içerisine gereken kod bloğunu girmelisiniz. Yapacağınız diğer işlemler için yukarıda belirtilen observer fonksiyonları ve görevlerine göre hareket ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
0 Yorum
Yorum Bulunmuyor...